ONS ADVIES

Sloet & Verhagen geeft haar relaties graag advies over een actueel onderwerp dat helpt bij het zekerstellen van een goede toekomst en plezierige oude dag. In de onderstaande tabs vindt u enkele topics, waarvan wij denken dat u er als ondernemer/DGA of vermogende particulier uw voordeel mee kunt doen. Op de korte én de lange termijn. Wilt u meer weten over een bepaald onderwerp? Bel ons dan of mail met Kees-Jan Verhagen of Ritsaert Sloet. Dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

AGIO OF JUIST NIET?

De banken rekenen met een negatieve rente. Dat maakt spreiden van vermogen over verschillende banken en bankrekeningen weer actueel. Banken zijn daar niet zo enthousiast over; de compliance afdelingen maken overuren om de moed op te geven om een bankrekening te openen. Vermogen in box 3 wordt op drie fronten minder waard en dat hakt er goed in. De negatieve rente, de vermogensrendementsheffing (tot zelfs 1,7%) en de inflatie. Cash is even geen king. De liquiditeiten zoeken hun weg naar de effectenbeurzen waar alles wat los en vast zit steeds hoger geprijsd wordt. Voor degenen die een BV hebben en niet op de beurs actief willen of kunnen zijn is het overbrengen van cash van box 3 naar box 2 middels een agiostorting een mogelijkheid. De negatieve rente en de inflatie worden daarmee niet voorkomen, wel de box 3 heffing, immers de winst van de BV wordt belast en bij een negatieve rente valt dat erg mee. Aan een agiostorting zijn geen kosten verbonden, wel aan het oprichten en aanhouden van een BV uiteraard. De BV kan met de liquiditeiten zakelijke leningen verstrekken of andere activiteiten ondernemen. Het terugbetalen van agio (let op daar moet enige tijd tussen zitten anders heet dit box-hoppen) kan ‘belastingvrij’ maar gaat gepaard met twee notariële akten (omzetting agio in kapitaal en vervolgens vermindering nominale waarde van de aandelen). Het lijkt eenvoudig maar de afwegingen kunnen toch gecompliceerd zijn, De te maken keuzes zijn niet alleen van financiële en fiscale aard, maar ook het huwelijksgoederenregime speelt een rol. Van wie is het geld dat in de BV wordt gestort? In het verlengde daarvan ligt derhalve het maken van een gedegen financiële planning en estate planning. Vragen? Neem dan contact op met Sloet & Verhagen!

TWEEDE HUIS KOPEN? ER KOMT HEEL WAT BIJ KIJKEN!

Gaat u vaak naar dezelfde plaats op vakantie? Denkt u weleens aan uw droomhuis in een aangenaam klimaat? Goede gedachte, maar voor u hem ten uitvoer brengt is er een waslijst aan zaken die u één voor één moet afvinken voor het zover is.

Hoe zit het bijvoorbeeld met de bereikbaarheid van de locatie, de aanwezige faciliteiten, de taal? Wat is de onderhoudsstaat van de woning; wat komt hier nog aan jaarlijkse onderhouds- en beveiligingskosten bij? En wat te denken van de aankoop zelf: dit proces en de daarbij behorende fiscale wetgeving zijn in het buitenland wezenlijk anders geregeld dan in Nederland. Al heeft de Nederlandse belastingdienst internationale verdragen afgesloten met de landen om ons heen, dit neemt niet weg dat men in het buitenland andere gewoontes, belastingen en lokale vergunningen kent. Bijvoorbeeld op het gebied van woningmarkt, verblijfsduur, verhuur van de woning, financiering, successierechten en winstbelastingen. En zelfs als u emigreert en kiest voor volledige buitenlandse belastingplicht zal de Nederlandse fiscus u voorlopig niet uit het oog verliezen.

Kortom: droomt u van een huis het buitenland? Neem dan even contact met ons op. Wij hebben weer contact met adviseurs in de meest voorkomende landen als België, Frankrijk, Spanje, Portugal en Oostenrijk.

De Kamer van Koophandel heeft onlangs aan een groot aantal DGA’s een brief gestuurd met het verzoek om binnen 6 weken het UBO-register in te vullen. Een UBO is (meestal) een aandeelhouder/uiteindelijk belanghebbende die direct of indirect 25% of meer van de aandelen van een BV bezit. Het goede nieuws is dat die 6 weken met een korreltje zout genomen mag worden en dat de uiterlijke datum 27 maart 2022 is. Nog tijd genoeg dus. Als u als enig aandeelhouder van uw vennootschap staat ingeschreven bij de kamer van Koophandel is de procedure redelijk eenvoudig.
Inloggen met digid, een aantal stappen doorlopen en euro 0,01 overmaken met telebankieren ter identificatie. Omdat u eigenlijk al bekend bent als UBO is het niet nodig om ‘bewijsstukken’ te uploaden. Anders wordt het als er meerdere UBO’s zijn en er bij de Kamer van Koophandel dus nog niet bekend is wie de aandeelhouders van een BV zijn. Dan wordt gevraagd om bewijs; is dat een oprichtingsakte uit 1997 of een afschrift van een aandeelhoudersregister? Wie stelt vast dat deze gegevens actueel zijn? Aangezien er nogal wat meldingen worden afgewezen door de Kamer van Koophandel is ons advies om bij vennootschappen waar sprake is meerdere UBO’s even te wachten op nadere berichten. De procedure is kennelijk nog niet goed ingeregeld door de KvK’s.